Supravietuirea in vremuri de criza

Nu este zi in care sa nu auzim vorbindu-se despre criza, iar atmosfera cotidiana devine apasatoare. Daca aceasta criza ar fi fost o fiinta, am fi putut sa luam masuri reale de protectie, dar ea se manifesta precum un abur intunecos care planeaza asupra fiecaruia in parte si ii destabilizeaza existenta de pana acum. Daca ar fi sa o caracterizam, am folosi cuvinte precum: somaj, anxietate, saracie, instabilitate. Dar v-ati gandit ca poate la fel de potrivite ar fi si cuvintele: autodepasire, inventivitate, lupta, alegere, energie?

Priviti criza ca pe un test personal, la care nu puteti trisa. In loc sa intrati in panica, transformati problemele in provocari ce trebuie rezolvate cu maximum de eficienta. Ca sa nu aveti insomnii si sa deveniti stresat peste masura, nu trebuie sa va impotriviti, daca nu sta in puterile dvs. de a schimba ceva, ci sa acceptati lucrurile ca fiind date si sa va adaptati cat mai eficient in vederea pastrarii sanatatii fizice si mentale. Da, sanatatea este lucrul cel mai de pret care trebuie pastrat in astfel de vremuri deoarece, stiti prea bine, fara ea nimic nu mai conteaza.

V-ati pierdut serviciul ? Prima reactie ar fi sa aplicati pentru un job asemanator, dar daca va ganditi ca este un test de supravietire, atunci puteti face un compromis  pentru a obtine esentialul: banii necesari traiului cotidian. Dupa ce lucrurile revin la normalitate, va puteti permite sa cautati si satisfactia profesionala.

Creditorii va iau bunurile personale ? Este traumatizanta situatia, dar stiti prea bine ca exista zeci de moduri, unele si mai rele, de a le pierde definitiv si in vremuri „normale”. Daca sunteti sanatos, le veti face la loc.

Va simtiti singur, abandonat, ceilalti fiind preocupati de problemele lor ? Acest lucru poate deveni o binecuvantare pentru ca va ofera sansa de a descoperi si aprofunda latura spirituala a personalitatii dvs.

Iar atunci cand va simtiti fara speranta, aruncati o privire rapida in istorie si va veti convinge ca nici perioadele infloritoare si nici cele de criza nu sunt vesnice.

 

publicat in „Glob Express”

 

 

 

Ai o întrebare?