Dincolo de cuvinte - manipularea in cuplu

probleme de comunicare

 

"CINE MA IUBESTE, SA MA IUBEASCA ASA CUM SUNT. NU VREAU SA MA SCHIMB PENTRU NIMENI"

Cand folosim astfel de fraze, credem ca ne caracterizam ca fiind oameni puternici, cu o personalitate bine structurata, care merita sa fie iubiti doar pentru faptul ca exista. Dar, nu cumva, tradam si o judecata superficiala, mai ales ca practica ne arata ca atunci cand se doreste construirea unei relatii, aceasta trebuie sa se bazeze pe niste interese si valori comune?!?

TIPS: Ori gasim un om deosebit de maleabil, care sa adore personalitatea noastra coplesitoare si sa fie fericit doar prin prisma faptului ca il acceptam, in marea noastra mărinimie, in preajma noastra, ori invatam, pas cu pas, arta negocierii. Asta in caz ca nu preferam singuratatea.

"ARE BALTA PESTE"...

Peste are, dar depinde de momeala, unde pescuim si ce ne dorim sa prindem. Daca stam la apa dulce si asteptam un chefal, care traieste in apa sarata, nu ar trebui sa ne mire ca prindem bibani. Numai ca timpul trece iar atunci cand ne-am multumi si cu un amarat de oblete, s-ar putea ca balta din jurul nostru sa fi secat deja.

TIPS: Nu dati pestele din undita pe cel neprins! Daca relatia nu este compromisa ci doar au aparut mici probleme, incercati sa le rezolvati. Comunicarea si dragostea fac minuni. 

"VREAU CA OMUL DE LANGA MINE SA MA IUBEASCA SI SA-MI FACA TOATE POFTELE"

Cunoasteti cumva un om care viseaza sa fie sclavul vesnic al altuia? Daca va uitati in gradina vecinului, sa stiti ca ceea ce vedeti este doar o aparenta. 

TIPS: Daca ati depasit perioada adolescentei, renuntati total la aceasta idee egoista. Intr-o relatie armonioasa si de lunga durata trebuie sa existe un continuu echilibru intre ce primesti si ce dai.

"STERGEM CU BURETELE SI O LUAM DE LA INCEPUT"

Aceasta fraza inşelatoare este deosebit de periculoasa pentru o relatie „reinventată”. Am o veste proasta pentru toti cei ce cred ca detin buretele magic de şters amintiri. Acestea nu se sterg definitiv cu nimic, ci se stocheaza in subconstient si inconstient. Stersul cu buretele tine doar pana la urmatoarea „călcare pe bec”, cand amintirile se suprapun si pot declansa adesea hiper-reactii.

TIPS: Invitati-vă partenerul la restaurant, deoarece acolo nu va puteti certa (!). Intr-o atmosfera placuta, pe un ton detasat, faceti un inventar al „fostei” relatii comune. Puteti depăna amintiri placute, dar este foarte important si sa aduceti in discutie si ce a dus la despartire, ce sunteti dispusi sa iertati si, mai ales, in ce conditii. Retineti, iertarea in orice fel de relatie inseamna un armistiţiu, nu amnezie!

"IARTA-MA, DACA TU CREZI CA TI-AM GRESIT"

Este atat de des uzitata aceasta frază, incat este greu de spus daca subconstientul joaca feste celui ce o rosteste sau daca este spusa ca si cliseu. In traducere libera inseamna de fapt: „Eu nu am gresit cu nimic, insa, pentru linistea mea, iti spun ce vrei sa auzi”. Poate unii oameni o accepta ca fiind o scuza, insa clar pe altii mai rau ii enerveaza. Atunci cand va cereti scuze fără a avea constiinta greselii, in mod sigur o veti repeta.

TIPS: Indentificati unde considera interlocutorul ca ati gresit. Daca sunteti de acord, cereti-va scuze simplu, fara nici o conditionare. Daca nu sunteti de acord, sustineti-va punctul de vedere. A-ti cere scuze cand stii ce nu ai de ce, nu inseamna ca dovediti tarie de caracter ci doar bune capacitati de manipulare.

"AM GRESIT. CE SA FAC, SA MA OMOR?"

O expresie deseori auzita, care indica faptul ca vinovatul nu are nici un fel de parere de rau pentru situatia creata ci doar pentru el insuşi, ca a ajuns intr-o ipostaza fara iesire.

TIPS: Nu, nu trebuie sa ne omoram, daca gresim, insa ar trebui sa ne obisnuim cu ideea ca „prostia se plateşte”. Deci, in loc sa punem aceasta intrebare agresiva, mai bine ne-am obisnui sa contrabalansam efectele actiunii noastre neispirate prin niste "despagubiri" morale, sau chiar materiale, in functie de caz. 

"ESTI PREA BUN(ă) PENTRU MINE SI NU TE MERIT"

Deseori se foloseste cand s-a facut o boacană de zile mari, dar si atunci cand se vrea ieşirea dintr-o relatie. Aceasta fraza este magica, avand o tentă de cenuşă, una de autoanaliză, dar in acelasi timp şi de valorizarea interlocutorului. De fapt, face parte din tehnica manipularii si urmareste un scop precis.

Ce e de facut: Nimic. Ţine de personalitatea fiecaruia ce modalităţi abordeaza pentru a-si atinde obiectivele, insa sa nu va mire ca la un moment dat cineva s-ar putea sa va dea dreptate...  

 

 

 

Ai o întrebare?