Cartea, masina timpului

Ador cartile. Pot sa renunt cu usurinta la farduri, shopping, haine in pas cu moda si alte lucruri care definesc o femeie, insa nu si la carti. De 38 de ani imi sunt profesoare, prietene sau ghizi spirituali si nu exista nici macar o zi fara sa le dedic din timpul meu.

Acesta este motivul pentru care activitatea mea pe facebook este slabuta, acesta este motivul pentru care, in loc sa socializez mai des cu prietenii la o terasa, ma retrag in universul atotcuprinzator al cunoasterii oferite de ele.

Cand citesc, se intampa un miracol: dimensiunea temporala nu mai exista. Trecutul si viitorul devin un minunat prezent confortabil. Pot fi un spectator la povesti sau pot fi pirat, cautator de comori sau detectiv, pot sa ma las leganata pe aripile poeziei sau pot participa la cele mai sangeroase lupte. Odata ce deschid paginile cartii, plonjez intr-o alta dimensiune, paralela cu aceasta, cam cum se intampla in goana dupa pokemoni, numai ca emotiile si senzatiile sunt mult mai intense si fara nici un risc.

Imi aduc aminte cu cata placere si entuziasm m-am intors cu 200 de ani inaintea erei noastre si am participat la crearea de strategii pentru cucerirea cetatilor, alaturi de cei trei gloriosi Barca din Cartagina, Hamilcar, Hannibal si Hasdrubal, in drumul nostru de neoprit spre portile Romei. Cuceririle lor erau si ale mele si le sarbatoream impreuna cu entuziasmul salbatic al momentului. Toti patru eram invincibili! Cand s-a terminat calatoria, am descoperit ca eu nu mai eram aceeasi de dinainte de intalnirea cu marii generali. Impulsivitatea cu care reactionam la evenimente incepea sa fie domolita de catre ratiune. Invatasem ca trebuie sa gandesc inainte de actiune si sa iau in calcul mai multe optiuni, cea care trebuia aleasa fiind cea cu cele mai multe sanse de realizare a obictivului final si nu cea care oferea o compensare emotionala de moment.

Mai tarziu, soarta a facut sa ma urc intr-o alta masina a timpului si sa plonjez in 216, I. H., la Cannae, alaturi de consulii Gaius Terentius Varro și Lucius Aemilius Paullus. Trebuia sa aparam cetatatea chiar impotriva lui Hannibal. Il cunoasteam prea bine ca sa stiu ca nu aveam scapare si am avut dreptate: a fost una dintre cele mai sângeroase lupte din întreaga istorie a omenirii. Intre 50.000 – 70.000 de romani au fost ucisi sau capturati. Eu am scapat cu fuga in realitatea mea cea de toate zilele, insa dupa aceea m-am gandit mult timp la cele doua ipostaze antagonice pe care le-am trait la maxim: extazul invingatorului si groaza invinsului. Acest lucru m-a facut sa fiu mai intelegatoare cu „dusmanii” si sa-i vad ca fiind oameni, cu bucurii si tristeti, si nu „cadavre”, pe care trebuie neaparat sa calc. Intelegand de ce cineva are un anumit comportament, ura si incrancenarea isi diminueaza forta si lasa loc liber ratiunii.

Masina timpului m-a dus la inceputurile omenirii si am stat la masa cu zeii, regii si marii generali ai lumii, pe urma m-a azvarlit cu nasul in noroiul umanitatii si am devenit sclav pe plantatii, in mine de diamant sau la piramide. Am fost ucenicul marilor invatati ai lumii, care mi-au dat cunostinte de filozofie, alchimie, astrologie si alte stiinte ezoterice, am deschis usile normalului si paranormalului, dar si ale psihologiei si stiintelor cognitive.

Acum, timp de trei saptamani ma gasiti numai in acest univers, pana cand biblioteca pe care o frecventez isi va deschide din nou usile catre aceste vehicule minunate ce sfideaza timpul si spatiul.

Va invit si pe voi sa urcati intr-o astfel de masina a timpului, mai ales ca este gratis. Nu va trebuie decat buletinul. Daca nu ati mai facut-o de mult, veti fi uimiti de cat de mult s-a imbunatatit design-ul in ultimii zece ani. Toate au cutii de viteze automate, care se adapteaza dupa gustul fiecaruia, comenzi anti-depresive, anti-plictiseala si anti-limitare, cat si o fiabilitate de exceptie.

 

Grabiti-va! Oferta este nelimitata!  

 

**  Cartile nu se creeaza singure ci sunt scrise de catre oameni alesi, care au legaturi speciale cu muzele capricioase care ii inspira. Sa nu uitam sa le fim recunoscatori celor ce isi dedica timpul si vietile spre bucuria sufletului nostru.

 

Ai o întrebare?