HIV - banana sau fung – banana?

Mai mult ca niciodata in istorie, avem acces la informatii de tot felul. Nu trebuie decat sa ne dorim sa le accesam si imediat avem posibilitatea de a deveni mai „destepti” decat ieri. Si, cu toate ca acest fapt, in principiu, este o binecuvantare, poate deveni un blestem daca nu stim sa le selectam, sa facem diferenta intre manipulare si adevar, intre realitate si minciuna.

In conditiile in care informatiile se imprastie de la unii la altii precum gripa, o distribuire virala este fotografia unei banane taiate in sectiune „injectata cu sange infectat cu virusul HIV”. Prima reactie a fost strict viscerala. Nu degeaba se spune ca o fotografie buna face mai mult decat o mie de cuvinte.

Totusi, deoarece butada „crede si nu cerceta” nu se afla printre poruncile biblice, asa cum cred o multime de oameni (ca veni vorba, nu cumva au inventat-o cei cu mintea lenesa?), m-am apucat sa caut mai multe detalii pe google. Articolul celor de la „hunedoaralibera.ro” mi-a atras atentia prin inceputul serios: „Asociatia Mondiala a Sanatatii sustine ca a gasit un milion de banane injectate cu sange cu HIV. Au existat verificari in diferite regiuni de plantatii si se apreciaza ca ar putea exista mai mult de 2 milioane de banane alterate, care sunt imprastiate in diferite parti ale Americii de Sud”. 

Povestea este virala si la nivel mondial. O multime de site-uri o prezinta in aceeasi forma panicoasa, insa sunt si altele care sustin ca acea culoare roza din fruct ar fi data de catre niste fungi, citand (culmea!) exact aceleasi surse oficiale.

Cine minte si cine spune adevarul?

Poate ca veti spune ca imi fac prea multe probleme din nimic si ca ar trebui sa-mi vad de alte treburi. Pe moment as putea sa fac asta, dar in clipa in care voi ajunge la standul cu banane, sigur va trebui sa iau o decizie: mai cumpar sau nu? Are  vitamine. Da, dar are si HIV. Sau nu are?

Mii de oameni au distribuit pe facebook aceasta stire, de buna credinta fiind, printre care si nume importante, oameni pentru care am respect dar si pretentii, prin popularitatea de care se bucura devenind, vrand - nevrand, formatori de opinie. Oare ei vor mai manca banane de acum inainte?!?

Ca mancam E-uri cat cuprinde, nu ne mai deranjeaza. Au gust bun. Ca mancam pesticide, iar nu ne deranjeaza. Nu se vad si, oricum, preferam sa credem ca noi (si numai noi) am gasit taranul cinstit, care nu stropeste decat cu apa de ploaie pomii. Ca mai gasim un gandacel sau soricel intepenit de moarte intr-un aliment, e de-al nostru. Se mai intampla. Dar sa ajungem sa mancam si fructe cu sange infectat cu HIV!..  

Si uite ca am ajuns la problema de fond. Cum luam o decizie rationala, in astfel de situatie, cand fiecare sustine ca detine adevarul si foloseste, ca si argumente, informatii ce nu pot fi verificate? Simplu! Se ia stirea si se analizeaza pe baza de logica. Nu ne mai intereseaza cine ce a spus. Din acest moment noi detinem controlul asupra mintii noastre. Incepem?

„2 milioane de banane injectate cu sange infectat cu HIV”. Majoritatea oamenilor s-au speriat citind cuvantul „HIV” si n-au acordat atentia cuvenita celui important, si anume „sange”. Oare ce cantitate de sange infectat (adica nu de orisicare) iti trebuie sa injectezi 2 milioane de tone de banane?  De unde il iei? Daca raspundeti „din laboratoare”, ori nu ati facut bine calculul, ori sunteti adeptul Conspiratiei Mondiale si trebuie sa discutam in particular. Mai intai trebuie identificata sursa si, daca nu este din donatie sau productie proprie, trebuie cumparat, ambalat, transportat la destinatie, pus pe linia de productie, ca in final sa fie injectat in banane. Am mai sarit din operatiuni sa nu va plictisesc, insa pentru fiecare dintre ele se pierde timp si munca, ca doar sangele infectat nu se materializeaza de la sursa direct in banana, cu puterea minitii. Si de ce? Ca sa omori peste ani niste oameni carora le mai platesti si tratament in prealabil, asta in caz ca nu mor de alte boli intre timp? Nu este deloc rentabil. Ar fi o investitie uriasa ce nu ar aduce nici un castig, nimanui. Amintiti-va ca E-urile si pesticidele sunt nocive pentru consumatori, dar profitabile pentru producatorii de alimente care vand mai mult si, implicit, profitabile pentru stat, care colecteaza impozite mai mari. Cu alte cuvinte, exista o logica.

Aceasta poveste cu banana ar trebui sa ne dea de gandit. De ce suntem atat de creduli incat, in loc sa trecem prin filtrul ratiunii, ne repezim sa apasam pe share, fara discernamant? Pentru ca este o informatie de tip „wow” si trebuie sa afle cat mai multa lume? Dar „wow” inseamna si adevarat? Copiii si adolescentii au tendinta de a crede cuvantul unui om matur doar pe baza de afect. Maturii pe ce baza cred ? 

 

** Daca inca mai faceti calcule, opriti-va! Virusul HIV nu traieste mult timp in afara corpului omenesc si, chiar daca ar fi contaminata mancarea cu el, expunerea la aer, foc sau acidul stomacului, l-ar distruge.

 

 

 

Buletin informativ

Vreti sa fiti anuntat cand apar noi articole pe site?

Ai o întrebare?