Gesturi care ne tradeaza

Cand mergem la un interviu, cand vorbim cu vecinii, prietenii, sau chiar acasa an familie, vedem cum interlocutorul nostru isi duce la mana la fata, acoperindu-si gura, isi freaca urechea, se scarpina dupa gat sau se trage de guler.

Poate de multe ori ne-am intrebat care sunt semnificatiile acestor gesturi, mai ales ca le intalnim cu o frecventa ridicata. Decat sa le catalogam drept ticuri sa sa trecem mai departe, mai bine sa  analizam ce ascunde fiecare gest in parte, cu ajutorul lui Allan Pease, caci nu stie cand ne poate fi de folos.

Tragerea de lobul urechii, care are ca variante frecarea in spatele urechilor, scarpinarea cu varful degetului ce este rotit inainte si inapoi in interiorul urechii sau frecarea ei, poate fi o versiune mai rafinata a gestului copilului care isi astupa urechile cu mainile pentru a nu mai auzi mustrarile. Astfel, interlocutorul nostru ar vrea sa nu mai auda ceea ce i se spune, incercand sa blocheze cuvintele prin asezarea mainii in jurul sau deasupra urechii. Mai exista si posibilitatea ca acesta sa fi considerat ca a ascultat destul si ca ar vrea sa vorbeasca. 

Scarpinarea gatului cu degetul aratator semnaleaza indoiala, incertitudine si este caracteristica oamenilor care gandesc sau spun „nu sunt sigur daca voi accepta”.

Trasul de guler se pare ca este specific celor care spun o minciuna si se tem ca vor fi prinsi. In urma cercetarilor s-a observat ca afirmarea unei minciuni creeaza o senzatie de furnicaturi in tesuturile faciale sensibile si in cele ale gatului, senzatie ce poate fi anihilata prin frecare sau scarpinat. Se poate ajunge la trasul de guler si atunci cand cineva este suparat si simte nevoia de aer proaspat.

Acoperirea gurii cu mana, degetul mare apasand obrazul, in timp ce vorbeste cineva, inseamna ca banuieste ca este mintit iar daca chiar el vorbeste, inseamna ca minte.

Exemplele de mai sus ne arata cat de usor se poate interpreta un gest al mainii duse la fata, insa numai prin studierea si observarea indelungata si prin luarea in consideratie a contextului in care gestul apare, putem ajunge la o evaluare corecta a gandurilor celorlati.  

 

Articol publicat in "INDEPENDENT"

 

Ai o întrebare?